Driftplats Alvesta

När T14 infaller kommer ytterligare en epok att gå i graven. Alvesta driftplats ska fjärrstyras från Malmö. Andra helgen i december släcker och låser lokaltågklarerarna sin tågexpeditionen för alltid. Alla inblandade har gjort sitt yttersta för att övergången ska gå smidigt och med minsta möjliga friktion. Nu vet dom flesta att det ändå kommer uppstå problem och situationer som måste lösas ut efter resans gång. Jag skänker i alla fall mina kolleger i Alvesta, som blir av med sina jobb, en tanke och en önskan att det löser sig för dem. Få har valt att riva upp sina liv och flytta med till Malmö. Det kan jag förstå.

I och med övertagandet har alla från malmöfjärren som ska köra driftplatsen varit på besök i Alvesta för att se hur bangård och plattformar ser ut i verkligheten. Detta för att öka vår förståelse för trafikflöden och egenheter när vi kör ställverket från Malmö. Denna gråmulna dag i november åkte jag och fem kollegor norrut mot Smålands mörka skogar.

Resan började med att jag hade en timme att ”döda” i Lund. Jag köpte en kaffe och gick runt och bekantade mig lite mer ingående med denna driftplats också. Jag har åkt till och från Lund många gånger i mitt liv, men aldrig stått och studerat trafikflödet så som jag gjorde denna morgon. Nördkunskaperna har satt sig rejält när man vet precis på minuten vilka tåg som kommer och går, vilka tågnummer dom har och vilka spår tågen anländer och går ifrån. En yrkesskada helt enkelt. Jag såg också den nya gångbron som uppförts i bangårdens norra ände. Den känns väldigt onödig, men politikens nya högborg har uppförts strax intill så…

131112- 10

Även på öresundståget upp till Alvesta sitter man och följer med i trafikföringen. Det är kul när man vet vad som händer på grund av kollegernas tågföring i Malmö. ”Har vi ett godståg framför oss? Nu har vi nog vänta stopp in i Hässleholm? Dom har lagt ut för pågen mot Finja, vi har ju tappat fyra minuter sedan Lund.” Jag fick även en liten aha-upplevelse när jag såg utdragsspåret och spåret mot terminalen i Vislanda.

131112- 13

Väl framme i Alvesta gick vi runt till olika strategiska punkter för att se på växlar och signaler som kunde vara intressanta. Staden bjöd kanske inte på sitt bästa väder, men det var en nyttig utflykt tycker jag nog ändå.

131112- 12

Ovan ses växel 435 som i vissa relationer kan låsa sig fullständigt. Då måste man lokalfriställa växeln och lägga om den för hand. Hoppas man inte ansluter sig till den klubben. Nedan ses även en knasig placering av huvuddvärg och u-tavla. För att nå u-tavlan måsta man lägga förbi dvärgen till nästa mellansignal, och då har man inte samtidig infart. Flytta u-tavlan bakåt så får folk gå 20 meter längre till trappan, eller flytta signalen 20 meter framåt.

131112- 19

3 tankar på “Driftplats Alvesta

  1. Jag tror att huvuddvärgen på spår 1 har med posttågen att göra. Sen måste ju inte persontåget fram till U-tavlan.

    Ska bli intressant att se hur det funkar när vi växlar Cooptåget, som bara ryms på spår 5 :-). Sen använder vi ronden en del 🙂

Lämna en kommentar